BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
t;

Friday, August 12, 2011

Assalamualaikum wrt. wbt. dan Salam Sejahtera


tadi aku ada baca kat blog kereta mayat nie.. dia bercerita pasal hati yang gelisah.. ada sorang kawan dia nie hati gelisah sangat sangat sampai berhabiss duit jumpa bomoh.. kata bomoh tuu, dia kena buatan orang.. tapi, bila dia jumpa hamka (owner kereta mayat), katanya kawan dia berhati gelisah sebab dia da nak dapat hidayah..




korang pernah dengaq fakta nie?


masyaALLAH.. terdiam jugak aku baca ayat ayat hamka nie.. katanya, hidayah tuu nak masok dalam diri kita, tapi, disebabkan dalam diri kita banyak penyakit hati contohnya cam hati yang cintakan dunia, hati pown jadik gelisah.. dan kita kena la bijak menangani kegelisahan tuu..
hati akan berasa tenang bila kita sentiasa mengingati ALLAH
sesetengah orang, bila hatinya kacau bilau, dia suka berfoya foya dengan kawan kawan.. pastu, dia akan mula lupakan masalah waktu gembira.. dia mula la fikir, cara tuu akan bwat dia rasa tenang.. betul kew?


bila dia memilih jalan yang salah, penyakit hati dia akan jadik semakin parah dan akhirnya hidayah tuu akan pergi macam tuu je tanpa sempat menjengah lama lam diri dia.. kan da rugi tuu?


kalau dia amik keputusan untuk beribadat kepada ALLAH, sekurang kurangnya penyakit hati dia akan berkurang, dan hidayah tuu tadi boleh menjengah diri dia.. macam mana kalau hidayah tuu terus menetap kat situ.. kan besh?


hidayah ALLAH akan datang pada orang yang terpilih.. ya, memang betul tuu.. tapi, kita juga mesti berusaha untuk mendapatkan hidayah ALLAH.. sesetengah orang suka menyalahkan hidayah bila dia tidak menjalankan tanggungjawab sebagai hamba ALLAH yang bertakwa..


'aku tak dapat hidayah lagik, sebab tuu la aku tak pakai tudung lagik..'


'nanti aku dapat hidayah, aku sembahyang la..'

patot kew?

astaghfirullah al azim..

sama sama la kita berdoa kepada ALLAH agar kita adalah golongan terpilih untuk menerima hidayahNYA..

p/s : lawatla blog kereta mayat nie.. banyak info info yang berguna..

Thanks 4 reading this entry..! :)

12 Comments:

  1. Wadi AR said...
    aminn. :)
    AISHA INANI said...
    kereta mayat mmg da bom!

    yep tak usaha cemana nak datang hidayah.\cantik laa muka kan dok saja2 nak dapat.
    aku percaya org kafir yang tetiba dapat hidayah tu pon mesti ada apa2 starting point like dia tetiba terdengar azan ka apa kaa.

    semoga kita pon dapat. inshaAllahh
    z said...
    hidayah itu milik ALLAH yg pasti, tp kita kena berusaha mencari selagi nyawa dikandung badan, bertaubat dan mohon petunjuk ALLAH...
    H Y D E said...
    semoga kita diberi hidayah oleh Allah... aminn

    latest : Kenapa Islam Sering Dipersalahkan?
    mamaNoriz said...
    subhanallah...

    insaf lak rasa...

    dgn pancaroba skang ni, mmg byk dugaan kite hadapi kan...
    nik rosmawati said...
    semoga kita sentiasa di beri hidayah dan di bwah lindunganNYA.
    Wanz Mejuez said...
    ubah diri kita... sebab kita yang memilih sama ada nak masuk syurga atau neraka...

    sebab mati pun sorang sorang... azab pun kena kita sorang...
    nazirulhazwan~ said...
    hidayah kene cari, stakat nak tunggu hidayah tu datang boleh pegi mati la, hahaha

    same jugak macam rezeki, stakat tunggu dalam bilik, malas kerje ingat rezeki u nak datang?
    NICK IRFAN said...
    dgr2 mcm tu jgk la...
    fahmie firas said...
    Best entry nie
    Salam kenal,
    nice blog,
    done following you,
    Kalau free jemput singgah ke blog saya,
    Bagi komen and nasihat ok.
    http://fahmiefiras.blogspot.com/
    scha al ahmad said...
    @aisha : apa2 kita nak pown mstey kena busaha kan..? smala ngan hidayah.. :)

    @z : sama2 kita berusaha! chaiyok2! :)

    @hyde : amin.. :)

    @mama : yup.. dunia sekarang da macam2.. kita kena kuat nak hadapi.. :)

    @nik : amin.. :)

    @wanz : kita yg memilih untuk masok syurga atau neraka.. muga2, kita bleh bantu orang laen jugak untuk pilih syurga.. :)

    @nazirul : suma benda pown kena usaha kan? :)
    scha al ahmad said...
    This comment has been removed by the author.

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...